Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
assisi
Assisi in één dag

Assisi staat niet alleen voor de Heilige Franciscus, een geliefde figuur in heel de wereld. Assisi is stellig ook één van de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen in Umbrië. We willen U hieronder meevoeren op een reis van één dag langs een paar van de fraaiste historisch­artistieke parels van de stad.

De Basiliek van San Franciscus

Deze plek mag men niet missen. Het gaat om een grandiose basiliek, het hart van de franciscaanse spiritualiteit; zij stamt uit de 13de eeuw en is samengesteld uit twee tegenoverliggende kerken: de Chiesa Inferiore (de kerk in de laagte), laag en donker, en de Chiesa Superiore (de kerk in de hoogte), hoog en licht van kleur. Kunstliefhebbers zullen zeker getroffen worden door de gotische voorgevel, maar niet minder door de fresco’s binnen, een voorbeeld bij uitstek van het werk van meesters in de schilderkunst uit de 12de en 13de eeuw. Het complex bevat werken van het niveau van een Giotto en Cimabue. Een ander pronkstuk is de graftombe van de Heilige Franciscus, midden in de kerk.

De Tempel van Minerva

In de omlijsting van het middeleeuwse kader van Piazza del Comune valt de elegante, klassieke gevel van de Tempel van Minerva op: het gaat om een antiek Romeins heiligdom dat teruggaat tot de eerste eeuw voor Christus. Het gebouw is van binnen omgebouwd tot een kerk die in de 16de eeuw een barokke stijl heeft gekregen.

Het Paleis van de Capitano del Popolo

Naast de Torre (Toren) del Popolo staat het gebouw dat het kloppend hart van het middeleeuwse Assisi vertegenwoordigt. Op de gevel zijn nog de mooie maatlijnen voor wol, zijde en linnen te zien.

De Basiliek van Santa Chiara

De basiliek werd in de 13de eeuw gebouwd op de plek waar eerst het kerkje van San Giorgio stond. In de huidige basiliek bevindt zich de baar van Santa Chiara. In de basiliek zijn onder meer te bewonderen: de fresco’s met scenes uit het leven van de Heilige Chiara en het Crocefisso (Kruisbeeld) op de tafel dat ­zo wil de overlevering­ tot de Heilige Franciscus heeft gesproken.

De Kathedraal van de Heilige Ruffino

De basis voor de kathedraal werd gelegd in de 8ste eeuw. Het gebouw werd herbouwd onder meer in de 13de en de 14de eeuw. Het is opgedragen aan de heilige Ruffino, bisschop, martelaar en beschermheilige van Assisi. Binnen is de doopvont te vinden waar, volgens de overlevering, de Heilige Franciscus en de Heilige Chiara gedoopt zijn.

De Rocca Maggiore

Het gaat om een machtige vesting, waarin Federico Barbarossa e Federico II verbleven zouden hebben. De vesting heeft een dominerende positie in de stad en over het dal aan de voet ervan. Het is de moeite waard om de plek te voet te bereiken en een fraaie wandeling om haar middeleeuwse muren te maken.

De Hermitage van de Carceri (Eremo delle Carceri)

De hermitage bevindt zich op 4 km van Assisi, aan de voet van de Monte Subasio. De Hermitage van de Carceri is een plek gedompeld in een mystieke sfeer. Hier sloten de Heilige Franciscus en zijn kameraden zich af in gebed. Waar dichtbij een bos begint, ziet men de steeneik, waarin volgens de overlevering de vogels plaatsnamen om naar de woorden van de Heilige Franciscus te luisteren.

Foto’s van /Foto di Andy Hay: basilica di San Francesco, Assisi