Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
assisi underground
Assisi Underground: hoe Vader Rufino honderden joden redde met behulp van wielerkampioen Gino Bartali

Assisi Underground is een film uit 1984 van Alexander Ramati. De film vertelt de waar gebeurde geschiedenis van Salvatore Niccacci, beter bekend als Vader Rufino, een franciscaner monnik uit Assisi die zich in 1943 inzette voor de redding van honderden joden, door hen hun toevlucht te laten nemen in kloosters en door hen van valse documenten te voorzien.

De film speelt in Assisi en heeft bij zijn uitkomen geen grote aandacht getrokken. Toch is de film de moeite waard om gezien te worden, namelijk om de herinnering aan Vader Rufino levend te houden, een belangrijk figuur in de wereld der franciscanen, en om een dramatische periode uit de Italiaanse geschiedenis opnieuw te beleven; een periode gedurende welke Umbrië en met name Assisi werd overstroomd door vluchtelingen (joden en anderen) uit Noord Italië dat onder de Duitse bezetting zuchtte.

Een bijzonder detail: aan de verzetsaktiviteiten ten ondersteuning van de joden in Assisi nam ook wielerkampioen Gino Bartali deel: hij ondernam talrijke fietstochten waarbij hij de controle­posten van het Duitse leger wist te omzeilen en valse documenten voor de vluchtelingen wist mee te smokkelen.