Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
sagrantino, montefalco
Montefalco en de Sagrantino wijn

In het historisch archief van de Gemeente Montefalco worden talrijke geschriften bewaard die een indruk geven van de grote aandacht, waarmee de wijnhouders van Montefalco zich met hart en ziel wijden aan hun velden met wijngaarden. De wijnen van Montefalco, en in het bijzonder de Sagrantino (zowel het droge type als het dessertwijn-type) zijn van een superieure klasse die het etiket van DOCG ( Denominazione d’origine controllata e garantita) verdienen; om de wijn te maken worden alleen druiven van het echte sagrantino­type gebruikt. De wijn ondergaat een rijpingsproces van op zijn minst 30 maanden, waarvan ten minste 12 maanden in houten vaten.

Al met al is het de moeite waard om een paar uur uit te trekken voor een bezoek aan een wijnhuis (cantina) van Montefalco. Experts laten U ter plaatse de verschillende processen van de produktie zien, waarvan de Sagrantino het excellente resultaat is. Ze laten U ook een kijkje nemen in de wijngaarden. Voor de wijnproeverij geven we een paar adressen: die van het wijnhuis Antonelli in het gehucht San Marco en de Cantina Arnaldo Caprai.

Onmiddellijk na uw aankomst heeft U een morele plicht te vervullen, namelijk die van het drinken van een glas wijn. Op het Piazza del Comune kunt U zich bij l’Alchimista dit genoeg doen smaken. Als u trek heeft, kunt U er een hapje eten, of ook wel een hele maaltijd nuttigen, om zo de smaak van de Umbrische keuken en haar produkten te pakken te krijgen: van het truffelvet van Norcia, van de zwarte bleekselderij en van de aardappels van Colfiorito. U zult zeker niet om de extravergine olie heen kunnen, nog zo’n streekwaar van excellente kwaliteit. Een andere aan te bevelen plaats om te eten en te drinken is het Ristorante Coccorone.

Om daarna de spijsvertering te bevorderen is het goed een wandeling door het hart van de middeleeuwse stad te maken, vanaf het centrale plein, waar U van bovenop het stadhuis (het Palazzo del Comune) van een fantastisch uitzicht over het dal aan de voeten van Montefalco kan genieten, maar waar ook andere antieke gebouwen te bezoeken zijn als het Teatro San Filippo Neri.

Het hangt van de periode af, waarin U Montefalco bezoekt, of U ook midden in bepaalde lokale manifestaties terecht zult geraken; manifestaties, die al snel als thema zullen hebben de wijn of bepaalde plaatselijke tradities. Er zijn onder meer te noemen: Terre del Sagrantino, welke tijdens de paasdagen plaatsvindt, de Settimana Enologica (Week van de Wijn), gedurende welke ­in september­ de nieuwe Sagrantino wordt gepresenteerd; en de manifestatie Agosto (augustus) Montefalchese, twee weken lang vol muziek, theater, dans en historische taferelen, waaronder de Fuga del Bove (vlucht van de ossen). Tijdens dit spektakel worden de beesten die deelnemen, de laatste jaren met meer respect behandeld dan oorspronkelijk in het “volksspel” het geval was. Het spel is een wedloop geworden tussen vier stieren die de vier buurten van de stad vertegenwoordigen: Sant’Agostino, San Bartolomeo, San Fortunato en San Francesco.

Foto’s van: CC Umbria Lovers