Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
Monti Sibillini
De Monti Sibillini (de Sibillijnse Bergen)

Een legende wil dat in deze bergen zich de grot bevindt van Sibilia Cumana, de persoon die ­zoals Virgilius vertelt in zijn Aeneas­ Aeneas vergezelde bij zijn afdaling naar de hel. De Monti Sibillini bevinden zich op de grens van Umbrië en le Marche. Sinds onheuglijke tijden zijn de bergen het middelpunt van legendes. Sinds de Middeleeuwen werd deze streek nog meer een plek beschouwd waar zich uitingen van zwarte magie en hekserij concentreerden, het rijk van demonen, heksen en andere wezens die zich bezig hielden met kwaadwillende praktijken.

Er hangt een aureool van geheimzinnigheid boven de Monti Sibillini hetgeen nog eens versterkt wordt door het terrein met steile wanden en diepe kloven dat men er aantreft; het gaat om een plek waar de natuur ongerept is en waar men een reis terug in de tijd lijkt te maken. De zwarte legendes leven nog steeds voort in de volkscultuur en in menig topografische benaming, zoals de Monte van Sibilla, la Valle dell’Inferno (het dal van de Hel) en il Pizzo del Diavolo (de piek van de duivel).

De Natuur. Het Nationale Park van de Monti Sibillini werd in 1993 ingesteld om deze streek met een ongebonden geestessfeer, rijk aan antieke tradities en fantastische landschappen, te beschermen. In deze bergen wonen de wolf, de wilde kat, het grote stekelvarken, de koningsadelaar, de raaf, de berggeit en nog veel meer diersoorten. De hoogste top is die van de Monte Vettore (2476 m): het is daar dat zich op 2000 meter hoogte het Lago (meer) van Pilatus bevindt, een oord van een grote natuurlijke waarde, ook al verbonden met een legende uit de volkscultuur: het lijk van Pontius Pilatus werd ­nadat hij terechtgesteld was in Rome­ tot hier voortgesleept door een ossewagen; bij het meer gekomen werden de dieren getroffen door een vlaag van waanzin en stortten ze zich met hun sinistere last in de duistere, demonische wateren van het meer.

Vestingplaatsen en kloosters. Al voor de Romeinse tijd was de streek bewoond door mensen die zich bezig hielden met het weiden van dieren tussen winter­ en zomerplaatsen. De stadjes, dorpen en gehuchten stammen werkelijk uit oude tijden. Ze zijn veelal gebouwd volgens een middeleeuwse struktuur van muur, kastelen en vestingen. Tot de meest interessante vestingplaatsjes behoren Norcia, Castelluccio, Visso en Montefortino. De Monti Sibillini zijn van ouds ook een oord van pelgrimage, waar zich talrijke kloosters, romaanse kerken en abdijen bevinden. Tot de belangrijkste religieuse gebouwen ­vanwege hun artistieke en historische waarde­ behoren het Santuario (heiligdom) van Macereto te Visso en de Basiliek van de Heilige Benedetto te Norcia, gebouwd op deresten van het geboorte­huis van de heilige.

Wat te eten. De gastronomische traditie in Umbrië is rijk en maakt op zich een bezoek aan de streek meer dan de moeite waard. Zo is daar bijvoorbeeld Norcia, waar al sinds de oudheid varkens gehouden worden, waar de term “norcineria” is ontstaan die equivalent is aan de produktie van salami’s, maar die nog meer refereert aan een ware kunst van het bewerken van varkensvlees. Er uit springen regionale produkten als de ham van Norcia IGP, de linzen van Castelluccio en de zwarte truffels.

Trekking en wandelen. De Monti Sibillini vormen een paradijs voor wie van trekking houdt. Er zijn verschillende excursies mogelijk, ieder met een eigen moeilijkheidsgraad, die men alleen kan maken of onder leiding van ervaren gidsen. De Grande Anello van de Sibillini volgt een traject dat alle gemeentes in het Nationale Park van de Monti Sibillini aandoet en dat zo’n 120 kilometer lengte beslaat.

Foto’s van: CC Eric Huybrechts – Cima del Redentore