Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
Festa Fuoco Grello
Tradities in Umbrië: de Notte del Fuoco in Grello

Het Feest van de Heilige Johannes – Festa di San Giovanni – wordt elk jaar in verschillende Italiaanse steden gevierd, met name daar waar de tradities verbonden met de wereld van de landbouw levend worden gehouden. In Umbrië vermengen zich de christelijke en wereldse tradities onophoudelijk, ook bij de zomerse zonnewende (van 23­-24 juni), wanneer het Feest van de Heilige Johannes gevierd wordt.

Bij ons in de buurt, in het gehucht Grello van Gualdo Tadino, vindt elk jaar op de avond van 23 juni de inspirerende Notte del Fuoco (=Nacht van het Vuur) plaats: een cerimonie waarin zich heidense rites en christelijke cultus vermengen. Aan dit lokale festival nemen veel inwoners deel: aan het herleven van de Middeleeuwen met de kostuums van de “ jncije” loop en aan het aansteken van de kaarsen overal.

Achttien dragers van het vuur, zes voor elk van de drie fracties van het plaatsje, wedijveren in een schitterende ren rond de kasteelvesting, waarbij ze grote, brandende toortsen op hun schouders dragen. Daarna trekken een soort sleeen voorbij (de zogenaamde “tregge”), vol met hooi en hout waarop de fakkels (jncije) zijn vastgebonden: de vuren verlichten de duisternis van de nacht rond de heuvel; de kerk bovenop de heuvel is gehuld in een mystieke sfeer. Maar eerst zijn er andere nachtelijke rites als het zegenen van de kaarsen, van de “guazza” en van de broodjes van de Heilige Johannes en de verdeling ervan.

Het gaat hier om eeuwenoude tradities, waar een band met het land, de aarde uit blijkt. De “guazza”, ook wel “rugiada” genaamd, bestaat uit een mengsel van aromatische kruiden en bloemstampers die ieder voor zich bewaard tot aan de volgende dag (van 24 juni), voor de zuiveringsrituelen ‘s morgens. Er wordt therapeutische waarde aan toegeschreven, vooral wanneer de guazza ‘s nachts onder het licht van de sterren bewaard wordt. Al zal haar weldoend effect veeleer toe te schrijven zijn aan de kenmerken van het kruidenmengsel. Het geheel wordt afgesloten met het uitreiken van de Palio (Vaandel) aan de winnende fractie, vuurwerk en opening van de dansen.

Foto van Giordano Monacelli