Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
Umbrië op de fiets – drie niet te zware routes

Het Trasimeense Meer (Lago Trasimeno)

In West Umbrië dichtbij Toscane bevindt zich Het Regionale Park van Het Trasimeense Meer: het bestaat uit een heuvellandschap dat bij uitstek geschikt is om met de fiets verkend te worden. De route om het Trasimeense meer (Anello del Lago Trasimeno) is zo’n 70 km lang; het gaat om een traject dat ook geschikt is voor beginnende fietsers, die er geen bijzondere problemen (als hellingen met flinke stijgingspercentages) zullen tegenkomen. Bijna de helft van het traject is langs een fietspad. Voor de minder ervaren fietsers zal misschien de lengte van het traject (70 km) een probleem zijn: ze zouden de route daarom in twee dagen kunnen afleggen met een rustpauze halverwege. Het meest geschikte punt van vertrek is Castiglione del Lago waar het fietspad begint en waar ook nog eens fietsverhuurbedrijven zijn.

De ‘Fiorita’ van Castelluccio en de Monti Sibillini

Het gaat om een gemakkelijke route die voert door het bijzonder interessante landschap van de Rondweg (“Anello”) van de Piani (=vlakten) van Castelluccio in het Nationale Park van de Monti Sibillini. Het traject van zo’n 24 km kan gemakkelijk in één dag afgelegd worden; punt van vertrek is Castelluccio di Norcia, één van de meest interessante burchten in de Apennijnse heuvels van de streek. Het traject voert voornamelijk over hoogvlakten die zich op een hoogte van zo’n 1300 meter in de Apennijnen bevinden. Tussen eind mei en begin juli krijgt de streek zijn meest karakteristieke trekken, namelijk die van de “Fiorita”, een wijdverbreide bloesem die de Vlakten van Castelluccio in geur en kleur zet, van het einde van de lente tot aan het begin van de zomer.

Het Umbrische Dal (La Valle Umbra)

Dit fraaie traject voert U door het historische en geografische hart van Umbrië; U komt langs een paar van de meest interessante burchten tussen Assisi en Spoleto via een gemakkelijk fiestbare maar wel vrij lange route; men kan de route ook over twee dagen spreiden om zo meer tijd te hebben om verschillende plekken te bezoeken. De eerste etape van Assisi naar Bevagna is 26 km lang en voert langs provinciale wegen met weinig verkeer. De route loopt van het Piazza della Basilica Inferiore te Assisi langs vlak en dalend terrein, afgezien van een paar stukken waar te klimmen valt, in het historisch centrum van Assisi. De tweede etape van Bevagna naar Spoleto loopt langs volledig vlak terrein en via een fietspad dat de rivieren Teverone en Maroggia volgt. Om Montefalco en Trevi te bezoeken hoeft men maar weinig van de route af te wijken.

Foto’s van /Foto di Giorgio Montesi: I Piani di Castelluccio