Agriturismo in Umbrië
Loc. Pertana 43, Nocera Umbra (PG), Italie
+390742819009
info@cortedellupo.com
Fonti del Clitumno, Umbria
De Weg van de Olijfolie in de heuvels van Spoleto en Assisi

Als men op zoek is naar een omgeving die mensen er toebrengt om zich te ontspannen, dan vormen de groene heuvels van Umbrië het oord bij uitstek. Een van de manieren om haar te leren kennen, en wel een van de meest inspirerende, is middels haar gastronomische gerechten. Is het niet de olijfolie die staat voor wat Umbrië zoal aan produkten te bieden heeft….Het ligt dan ook voor de hand U een Weg van de Olijfolie voor te stellen, een route in de heuvels van Spoleto en Assisi, om deze kostbare gift van de natuur beter te leren kennen.

Als startpunt raden we U Spoleto aan, een niet te missen juweel, niet alleen om de eeuwenlange traditie van de olijfolie te leren kennen, maar ook voor de ware kunstliefhebbers, die er een reeks van middeleeuwse bouwwerken zullen aantreffen: blinkt vooral uit de Dom, waar fresco’s van Pinturicchio en Filippo Lippi te bewonderen zijn.

De Weg gaat door tot aan de Fonti (=Bronnen) del Clitunno, een groene oase dichtbij het plaatsje Campello sul Clitunno, tussen Spoleto en Foligno. Daar zullen uw gedachten een vrije vlucht nemen over het glasheldere meertje dat gevormd wordt door water afkomstig van ondergrondse bronnen. Dat alles in de rustgevende omlijsting van planten als de kronkel­ en treurwilgen, in de schaduw waarvan het goed uitrusten is, misschien met een goed boek om te lezen.

Derde etappe op de Olijfolie­route kan Trevi zijn. Bouwwerken van historische waarde zijn hier onder meer de Dom van Sant’ Emiliano, maar ook het Museum van de Olijfcultuur – Museo della Civiltà dell’Ulivo – in het voormalige klooster van de Heilige Franciscus. Hier wordt U in contact gebracht met de microcosmos die de olijfolie­productie op zich vormt: van het cultiveren van de olijven tot aan het in flessen gieten van de olie toe. Men kan er de verschillende soorten van olijfolie leren kennen en proeven.

We vervolgen de Weg van de Olijfolie langs een paar van de meest bekende plaatsen in Umbrië, allereerst Foligno, een stad rijk aan architectonische juwelen zoals de Cathedraal van de Heilige Feliciano en het Palazzo (Paleis) Trinci, een spectaculaire laatgotische woonoord. Op twee momenten in het jaar ­in juni en in september­ kunt U het bijzonder treffen, omdat er de “ Giostra della Quintana” wordt gehouden: een riddertoernooi en een historische manifestatie die twee keer in het jaar gevierd wordt.

Daarna gaat het op Assisi aan, maar men dient eerst beslist een bezoek aan Spello te brengen, waar de band met de olijolie wordt gesimboliseerd door een olijfboom die op een van de torens van de stad groeit. Ieder jaar wordt begin december in deze middeleeeuwse burcht aan de voet van de Monte Subasio het Feest van de Olijfolie en de Sagra della Bruschetta gevierd: afgezien van het gastronomische aspect heeft deze festiviteit ook een folkoristisch element, vertegenwoordigd door de parade van de Frasca, met landbouwkarren, waarop olijfbomen worden gezet, vol gehangen met kazen, salami’s en fruit.

De laatste etappe op de Weg van de Olijfolie is Assisi: in deze plaats kunt U zich onderdompelen in de wereld, vertegenwoordigd door de Franciscaanse tradities, met artistieke schoonheden van onschatbare waarde als de Basiliek van San Franciscus, waar sinds 1230 de tombe van de Heilige bewaard wordt.

Vandaar is het nog maar 20 km tot aan La Corte del Lupo!